Insecten. You love them or you hate them.
Voor velen onder ons zijn ze alleen maar irritant. Of misschien ben je er wel bang van?

Wist je dat insecten ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen?
We sommen in deze blog enkele risico’s voor je op.

  1. Ziektes overgedragen door muggen.Muggen kunnen verschillende ziektes overdagen. Dit zijn infectieziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Ze worden overgedragen door de beet van een besmette mug. Door de opmars van de tijgermug in Europa, wordt de kans dat ze ziektes zoals dengue, chikungunya en zikakoorts verspreidt, ook in België groter. De tijgermug wordt bijna jaarlijks gesignaleerd, maar heeft zich voorlopig nog niet kunnen vestigen. Denk je dat je een tijgermug gezien hebt? Dan kan je dat hier melden.Niet enkele de tijgermug, maar ook andere steekmuggen verspreiden ziektes Denk maar aan malaria, westnijlkoorts, gele koorts of Japanse encefalitis.
  2. Allergische reacties.Bij een insectenallergie ben je allergisch voor het gif van insecten.Wespen-, bijen- of hommelsteken veroorzaken bij iedereen een pijnlijke en jeukende zwelling. Maar bij sommige mensen kan een overgevoeligheidsreactie optreden. Dat kan gaan van zwelling, roodheid, misselijkheid of diarree, tot kortademigheid en bewustzijnsverlies.Een mug is dan weer een voorbeeld van een niet-giftig insect, waar je wél allergisch aan kan zijn. De muggenbeet zorgt voor een groter dan gemiddelde muggenbult. Wat er soms zelf voor kan zorgen dat het volledige lichaamsdeel opgezwollen geraakt.
  3. Overdracht van ziektekiemen door vliegenVliegen kunnen verschillende schadelijke ziektes verspreiden. Kamervliegen zijn volgens de WHO verantwoordelijk voor het verspreiden van maar liefst 65 verschillende ziektes. Waaronder Cholera, Buikgriep, Salmonella en Tuberculose. Ze verspreiden deze ziektes vooral door hun eetgedrag.  Zodra een vlieg landt op je voedsel, kunnen de bacteriën zich naar het voedsel verspreiden. Maar de overdracht van de ziekte kan ook plaatsvinden nadat je besmet keukengerei of bestek hebt gebruikt.
  4. Bacteriële infectiesBen je gebeten door een insect? Dan kan je bijkomende bacteriële infecties veroorzaken door aan de beet te krabben. Daarom is de boodschap: niet krabben! Ook al is dit soms erg moeilijk. Kan jij of je kind het krabben niet laten? Knip dan best de nagels zo kort mogelijk.
  5. Overlast en stressInsecten kunnen op een zeer hinderlijke manier aanwezig zijn in je woning.  En dat kan voor stress en ongemak zorgen. Om nog maar te zwijgen van onrustige nachten.

Insecten spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Maar je wil toch ook vermijden dat de larven van motten je kleding opeten? Of dat jij of je kinderen mogelijke gezondheidsrisico’s lopen? Vliegenramen- en deuren zijn de perfecte oplossing om insecten buiten te houden en toch heerlijk te verluchten.

Kunnen we jou ook helpen met nieuwe insectenwering op maat? Maak vandaag nog jouw afspraak voor een gratis opmeting en vrijblijvende offerte.

bronnen: muggensurveillance, sciensano